Buildsight Monthly mei 2019

Buildsight Monthly: alles over de stand van de bouwconjunctuur, de woningbouw en de utiliteitsbouw. Met relevante elementen uit de huidige (bouw-)actualiteit.
Buildsight Monthly is opgebouwd uit 4 vaste onderdelen:
I. Bouwconjunctuur, II. Woningbouw, III. Utiliteitsbouw en IV. Actualiteit.
Als klant ontvangt u de volledige Monthly als onderdeel van het Buildsight-contract (10 keer per jaar).
Informatie aanvragen over het Buildsight-contract kan via een mail met uw gegevens aan This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it..
Vorige maand is het hoofdstuk over woningbouw uitgelicht. Uit de Buildsight Monthly van mei 2019 presenteren we elementen uit de huidige (bouw-)actualiteit.

Actualiteit

BENG uitgesteld, steeds meer aardgasvrije nieuwbouw en Bouwstroom op gang gebracht

Uitstel BENG-eisen

De beoogde ingangsdatum van 1 januari 2020 voor BENG-regelgeving is niet meer haalbaar. Een nieuwe ingangsdatum is nog niet bekend, maar zal ten minste zes maanden voor inwerkingtreding worden gecommuniceerd. Minister Ollongren van BZK komt in juni met een Kamerbrief over de BENG-eisen en de planning.
Een cruciale factor is de beschikbaarheid van software om de (Bijna) Energie Neutrale Gebouwen te kunnen berekenen. De Lenteakkoordpartijen Bouwend Nederland, NEPROM en NVB-Bouw bepleiten een periode van ten minste zes maanden tussen het beschikbaar komen van de software en de wettelijke ingangsdatum. De softwarebouwers verwachten de software vanaf 1 januari 2020 beschikbaar te hebben.

Steeds meer aardgasvrije nieuwbouw

Liander kreeg in het eerste kwartaal van dit jaar meer aanvragen binnen voor een nieuwbouwwoning zonder aardgas dan met. Van alle aanvragen, nieuwbouwwoningen en renovaties betreft 62 procent een aansluiting zonder aardgas. In het voorgaande kwartaal was dit 56 procent.

Megaverbond voor betaalbare huurwoningen

Zeventien woningcorporaties, tien bouwers – onder wie grote bouwers als Heijmans, VolkerWessels en Van Wijnen – en acht industriële bedrijven gaan in het programma ‘De Bouwstroom’ structureel samenwerken bij de bouw van sociale huurwoningen. De Bouwstroom is een initiatief van Aedes en het Netwerk Conceptueel Bouwen. De betrokken partijen stemmen planningen op elkaar af en kopen samen bouwconcepten in. De samenwerking moet leiden tot lagere prijzen en een hoger bouwtempo. Woningcorporaties bouwden in 2018 iets meer dan 17.000 nieuwbouwwoningen, zo meldt Aedes. De ambitie is groei naar 34.000 per jaar.
Verschillende woningtypen worden aangeboden op de ‘conceptenboulevard’: een virtueel winkelcentrum voor woningcorporaties. Het bouwen volgens standaarden betekent overigens niet automatisch dat alle nieuwe huizen er hetzelfde uit gaan zien: het ontwerp wordt bepaald op basis van combinaties van bewonersprofielen (bijvoorbeeld tweepersoonshuishoudens) en woningtypen.
De nieuwe aanpak maakt een einde aan de planningsrisico’s in de bouw. Nu gaat er veel tijd verloren doordat planningen niet worden gehaald of afspraken niet worden nagekomen. Door conceptueel te bouwen en langjarige afspraken te maken, wordt de beschikbare productiecapaciteit beter en gelijkmatiger benut.
Corporaties, conceptaanbieders en industrie kunnen zich aansluiten bij De Bouwstroom door contact op te nemen met Stichting Netwerk Conceptueel Bouwen.

Contactgegevens

Adres

Buildsight b.v.
Sint Jansstraat 3-5
5211 DL ’s-Hertogenbosch
+31(0) 732 060 130
info@buildsight.nl

Google Map 2019

Ons pand

Algemene voorwaarden en Sitemap

Algemene voorwaarden

Algemene voorwaarden

Algemene voorwaarden

bekijk de algemene voorwaarden in de pdf

Buildsight steunt MS Research