Onrust in de media over woningmarkt mist onderbouwing

De laatste tijd verschijnen verontrustende berichten in de media over een krimpende woningmarkt. De beweringen over een nieuwe crisis op de woningmarkt zijn deels onterecht en slecht onderbouwd. Daarom plaatsen we de berichtgeving voor u in het perspectief van onze eigen prognose.

De ophef is ontstaan naar aanleiding van het verschijnen van de laatste Monitor Koopwoningmarkt van het Expertisecentrum Woningwaarde, onderdeel van BK Bouwkunde TU Delft.

Bij de conclusie dat de woningbouw dreigt te gaan krimpen, terwijl die zou moeten groeien, plaatsen we kanttekeningen. Deze conclusie zou te trekken zijn uit de ontwikkeling van de vergunningverlening voor de bouw van nieuwe woningen en het dalende aantal verkopen van nieuw te bouwen woningen. Volgens Buildsight valt deze conclusie (nog) niet te trekken. De vergunningverlening voor nieuw te bouwen woningen in Nederland daalt weliswaar, maar om te stellen dat “het achteruit holt” gaat volgens ons te ver. Het wil bovendien niet zeggen dat de woningbouwproductie in 2019 ook automatisch zal gaan dalen. Buildsight gaat tot nu toe uit van een verdere groei in 2019.

Terwijl de media enkel kijken naar aantallen woningen, is het ook zinnig om te kijken naar woningbouwvolume. Hoeveel huizen worden er gebouwd en zijn deze huizen groter of kleiner dan voorheen? Andere ontwikkelingen die van invloed zijn op de nieuwbouwprognose zijn de krapte op de arbeidsmarkt en de vervroegde ingang van het gasverbod.

Of we op de langere termijn (vanaf 2020) de groei van de woningbouw kunnen vasthouden is door de huidige ongunstige ontwikkeling van de woningmarkt onzekerder geworden. Over die vraag buigt Buildsight zich nu voor de nieuwe prognose van december. Daarvoor wachten we de laatste cijfers met betrekking tot de vergunningverlening in het derde kwartaal af.

Heeft uw behoefte aan verdere onderbouwing? Neem dan contact met ons op via +31(0) 732 060 130 of This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.. Wilt u op de hoogte blijven van de ontwikkelingen, kijk dan of de Monthly voor u interessant is: de Monthly is de maandelijkse digitale publicatie met de trends en prognose voor de (bouw-)conjunctuur, woning- en utiliteitsnieuwbouw.

 

14 november 2018

Contactgegevens

Adres

Buildsight b.v.
Sint Jansstraat 3-5
5211 DL ’s-Hertogenbosch
+31(0) 732 060 130
info@buildsight .nl

Google Maps

Ons pand

Algemene voorwaarden en Sitemap

Algemene voorwaarden

Algemene voorwaarden

Algemene voorwaarden

bekijk de algemene voorwaarden in de pdf

Sitemap

Sitemap

Sitemap

SITEMAP Over Buildsight Wat doet Buildsight? Wie is Buildsight? Buildsight werkt voor Producten & Diensten Marktinformatie Renovatie Marktinformatie Nieuwbouw Marktonderzoek Lezingen & presentaties Buildsight Monthly Nieuws Bouwproject van de maand Updates Persberichten Blog Contact BSX Internationaal Inlog klanten

Buildsight steunt MS Research