Blog: Hout is goud

http://www.sdgnederland.nl/

Over de Houtwereld Praktijkdag 2018

Een splinter in mijn vinger, de schaduw van een boom op een hete zomerdag, de vlonder in de achtertuin die schreeuwt om een beitsbeurt. Hout is overal. Maar welke spannende wereld er achter hout schuilgaat, ontdekte ik pas op 8 november 2018 op de Houtwereld Praktijkdag in Rosmalen.

Filosoof en dagvoorzitter Ruud Veltenaar houdt het publiek scherp. “Wie weet van het bestaan van de zeventien Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen van de Verenigde Naties?”

Slechts enkele handen gaan omhoog uit de volle zaal met vierhonderd man. “Geen enkel bedrijf bestaat met het doel zijn personeel salaris te betalen en aandeelhouders winst uit te keren. Bedrijven bestaan om van financiële, ecologische en sociale waarde te zijn voor de maatschappij. De doelstellingen van de Verenigde Naties bieden een uitstekend handvat om te bepalen wat de missie is van uw bedrijf.”
Hij roept iedereen op te stoppen met benoemen wat anderen moeten doen. Begin met zelf het juiste te doen. Don’t talk, walk. “Eet u wel eens rundvlees? Vliegt u wel eens? Van wie is eigenlijk die grote diesel BMW op de parkeerplaats?” Bij een eerder optreden noemde hij iedereen die zijn hand opstak bij deze vragen een klootzak. (Verdere bronvermeldingen en context laat ik hier achterwege; alle aanwezigen weten dat ik hiermee gehoor geef aan weer een andere oproep van Veltenaar.)

Veltenaar geeft de microfoon door aan Michel van Eekert van Buildsight. Hij presenteert de cijfers over de conjunctuur en over de nieuwbouw van woningen en utiliteitsgebouwen. Zo maakt hij de trends van de afgelopen jaren inzichtelijk. Ook geeft hij een prognose voor de toekomst. Echt spannend wordt het bij de sheet over kozijnen, waar Van Eekert de prognosecijfers vertaalt naar de houtbranche: sinds de meting in 2005 hebben aluminium en vooral kunststof als materiaal voor kozijnen in nieuwbouwwoningen terrein gewonnen van hout. De verwachting is dat deze trend zich de komende jaren zal voortzetten.

Dan betreedt CEO Ton Hillen van Heijmans het podium. Om te vertellen hoe hij het bedrijf langs de rand van het faillissement heeft geleid en ervoor heeft gezorgd dat de rekeningen weer betaald konden worden. De Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen van de VN raakt hij niet aan, het zijn de thema’s financiën en veiligheid die de boventoon voeren in zijn betoog.

Volgende sprekers leiden ons langs kunststofverbindingen voor hout, industrie 4.0 en de fantastische eigenschappen van hout. Dat laatste is bekend bij het publiek in de zaal, maar hoe anders is het imago van hout in de buitenwereld. Een imago dat bovendien deels is gestoeld op misverstanden en misvattingen. Daar valt nog een wereld te winnen. Hout is goud maar bijna niemand weet het.

In gedachten nog bij de grote opdracht van verduurzaming waar de wereld in het algemeen en de bouwsector in het bijzonder voor staat, neem ik na afloop van de Houtwereld Praktijkdag met een compliment voor de goede organisatie van deze dag de goodiebag in ontvangst. Een papieren (hoera!) tas. Thuis heb ik er nog best veel werk aan om de inhoud te verdelen over de plasticbak, papierbak en het restafval. Misschien is het beter hem voortaan niet meer aan te pakken.

Helen Jochems
Buildsight

Contactgegevens

Adres

Buildsight b.v.
Sint Jansstraat 3-5
5211 DL ’s-Hertogenbosch
+31(0) 732 060 130
info@buildsight .nl

Google Maps

Ons pand

Algemene voorwaarden en Sitemap

Algemene voorwaarden

Algemene voorwaarden

Algemene voorwaarden

bekijk de algemene voorwaarden in de pdf

Sitemap

Sitemap

Sitemap

SITEMAP Over Buildsight Wat doet Buildsight? Wie is Buildsight? Buildsight werkt voor Producten & Diensten Marktinformatie Renovatie Marktinformatie Nieuwbouw Marktonderzoek Lezingen & presentaties Buildsight Monthly Nieuws Bouwproject van de maand Updates Persberichten Blog Contact BSX Internationaal Inlog klanten

Buildsight steunt MS Research