Einde innovatie in de bouw?

Als ik zeg dat de afgelopen jaren waren moeilijk voor bijna iedereen in de bouw zal ik niemand verrassen. Sinds vorig jaar lijk het sentiment gekeerd en is bijna iedereen weer erg druk. Voor aannemers en architecten lopen de portefeuilles weer vol. Levertijden lopen sterk op en op de bouw zelf komen we handjes te kort. Consumenten durven weer woningen te kopen en de vraag naar nieuwe woningen is ongekend hoog. Alleen maar positieve geluiden zou je kunnen denken!
Toch heeft de crisis niet alleen voor ellende gezorgd.

De sector is wel degelijk sterk uitgedund, maar juist de bedrijven die wat extra konden bieden zijn overeind gebleven. De bedrijven die financieel goed in elkaar steken en de bedrijven die innovatief met de situatie omgingen. Door de crisis werden er vragen gesteld over traditionele oplossingen: Wat kan er beter aan het bouwproces? Welke materialen zijn nu echt het best voor een specifieke situatie? Kunnen de materialen aangepast worden aan de huidige vragen omtrent duurzaamheid en milieu? Welke risico’s kan ik beter bij een specialist neerleggen? In het algemeen: Wat doen we eigenlijk goed in de bouw en wat kan beter?
Waar sommige bedrijven zicht terugtrokken naar wat zij kenden en hierdoor steeds kleiner werden waren er ook innovatieve bedrijven die juist in tijden dat het slecht gaat verder durfden te kijken en werkelijke vragen durfden te stellen over traditionele oplossingen. De afgelopen crisis heeft duidelijk gemaakt dat als de druk hoog is de bouw wel degelijk innovatief kan zijn. Prefabricage, logistiek, kwaliteit, duurzaamheid en nieuwe materialen waren de laatste jaren ineens thema’s die overal voorbij kwamen. In ieder gerespecteerd bedrijf borrelde er ideeën op waarmee de strijd met de crisis aangegaan kon worden.
En nu lijkt de crisis voorbij. We zijn allemaal weer druk, zij het op een substantieel lager niveau. Er moet alweer overgewerkt worden. Stampen want over een paar weken moet er geleverd worden. NU moet er geprofiteerd worden want NU gaat het goed. De blik in de bouw lijkt weer helemaal terug op het nu en de korte termijn. Innovaties zijn mooi, maar er wordt NU gestreden over een paar centen en de bouw grijpt daarbij steeds weer vaker terug op wat zij kent: traditionele oplossingen, geen risico’s en voor een paar centen minder dan de concurrent. De bouw-horizon is weer terug naar de korte termijn, de toekomst is voor later.  En de innovaties?

Frans van Swam.
 


Contactgegevens

Adres

Buildsight b.v.
Sint Jansstraat 3-5
5211 DL ’s-Hertogenbosch
+31(0) 732 060 130
info@buildsight .nl

Google Maps

Ons pand

Algemene voorwaarden en Sitemap

Algemene voorwaarden

Algemene voorwaarden

Algemene voorwaarden

bekijk de algemene voorwaarden in de pdf

Sitemap

Sitemap

Sitemap

SITEMAP Over Buildsight Wat doet Buildsight? Wie is Buildsight? Buildsight werkt voor Producten & Diensten Marktinformatie Renovatie Marktinformatie Nieuwbouw Marktonderzoek Lezingen & presentaties Buildsight Monthly Nieuws Bouwproject van de maand Updates Persberichten Blog Contact BSX Internationaal Inlog klanten